Wat is Honingbos?
Thee

Wat is Honingbos?

Heuningbos in het Afrikaans, Honeybush in het Engels en Honingbos in het Nederlands. Weet je dat deze theekruid nog helemaal niet zo lang bekend is? Pas sinds eind jaren ’90 ging deze kruid de grens over en tussen 2008 en 2011 werd de thee verkocht in slechts 25 landen, waarvan Nederland en Duitsland de grootste afnemers waren.

Een paar leuke feiten

> Honingbos komt uit Zuid-Afrika
> De eerste notities over Honingbos stammen uit 1705
> Hoewel de Zuid-Afrikanen de kruid al zo’n 300 jaar drinken, ging deze pas eind jaren ’90 voor het eerst de grens over
> Honingbos is een kruid, er zit dus geen cafeïne in
> Honingbos is familie van Rooibos
> De kruid is vol en zoet van smaak

Wat is Honingbos?

Honingbos maakt deel uit van de vlinderbloemfamilie. Ook Rooibos is een bekende kruid die behoort tot deze familie. Honingbos is dus alleen voller en zoeter van smaak. 

De kruid groeit aan middelgrote struiken en krijgt mooie, gele bloemen die een beetje naar honing ruiken. Daar komt dan ook de naam Honingbos vandaan. 

Zo ziet bloeiende Honingbos eruit
Zo ziet bloeiende Honingbos eruit

Hoe wordt Honingbos drinkbare thee?

Aan een struik met een gele, oranje of bruine stam hangen blaadjes die klaar zijn om geplukt te worden. Van deze struik worden vervolgens bossen vol met blaadjes geplukt. Alle bossen worden dan overgebracht naar een fabriek waar ze zullen worden gefermenteerd (er wordt dan lucht door alle blaadjes geblazen met een vochtigheidsgraad van 95%. De kleur van de bladeren verandert en het aroma dat hier van nature in zit ontwikkelt zich) en daarna gedroogd.

De smaak van Honingbos

De smaak lijkt op die van Rooibos, maar is voller en zoeter. 

Je kunt Honingbos proeven, want deze staat in onze shop. De kruid is te bestellen per 100 gram. Een kopje Honingbos-thee zet je op 90℃-100℃ graden en laat je 4 á 5 minuten trekken. 

Honingbos en gezondheid

De kruid is een relatief nieuwe vondst voor de commerciële markt. In Nederland is de thee al aardig populair, maar in de rest van de wereld is de thee nog lang niet zo bekend. Omdat de kruid commercieel nog in de kinderschoenen staat, wordt er ook nog volop onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen.

De organisatie SAHTA vertelt dat er al onderzoek gedaan is en vertelt ook de resultaten, maar helaas delen ze niet de uitkomsten in cijfers. Dit zal mede zijn doordat divers onderzoek nog in volle gang is.

Deze voordelen zou Honingbos hebben op basis van onderzoeksresultaten die nu (september 2020) bekend zijn:

> Honingbos stopt de ontwikkeling van kanker(cellen) bij dieren. Er is dus potentie dat dit ook geldt voor het menselijk lichaam.
> Anti-oxidanten in de kruid helpen tegen hart- en vaatziekten.
> Honingbos lijkt de effecten van menselijk oestrogeen te imiteren en kan daarmee een alternatieve behandeling zijn voor hormoontherapie aan vrouwen die klachten hebben tijdens de menopauze.
> Mogelijk beschermt het vrouwen ook tegen cardiovasculaire ziekten en osteoporose.

Honingbos is cafeïnevrij 

Honingbos is cafeïnevrij omdat deze niet van de theeplant (Camelia Sinensis) afkomt.

De kruid is dus perfect om te drinken vlak voor het slapen gaan. Maar natuurlijk ook op elk ander moment van de dag, als je gewoon wilt genieten van een beetje natuurlijk zoet!

honingbos-thee-wordt-geoogst-1500x615
Hier wordt Honingbos-thee geoogst

Gerelateerde posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *