Tips

Alles over Rooibos

De oorpsrong van Rooibos

De ‘Bosjesmannen’ woonden in Zuid-Afrika en gebruikten de naaldjes van de Rooibosstruik om een kruidendrank van te maken. Wanneer deze Bosjesmannen precies in Zuid-Afrika woonden is niet bekend, naar schatting is het zo’n 1500 jaar geleden.
De vroege settelaars namen dit gebruik over en in 1902 werd Benjamin Ginsberg de grootste distributeur van Rooibos.

Rooibos werd pas echt populair tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen ontstond er een tekort aan zwarte thee waardoor de vraag naar Rooibos toenam.

Zo groeit Rooibos

Rooibos groeit alleen in Zuid-Afrika (vlakbij Kaap de Goede Hoop). De rooibosstruik bloeit vaak in oktober en de levenscyclus hiervan is ongeveer zeven jaar. Wanneer de struik bloeit zitten er prachtig gele bloemen aan, dit zijn de naaldjes die uiteindelijk worden geplukt en verwerkt.

Rooibos is geen thee

Rooibos is geen thee. Hoewel we het wel drinken als thee zijn alleen de blaadjes van de Camelia Sinensis échte thee. Rooibos is eigenlijk gewoon een heerlijke kruid die prachtig donkerrood kleurt wanneer we deze een paar minuten in water laten trekken.

Rooibos vormt ook een mooie basis wanneer je een kruidenthee met meer smaken wilt maken. De smaak is namelijk warm en rond maar niet overheersend.

Dat Rooibos geen thee is betekent ook dat er geen theïne in zit.

Soorten Rooibos

Naast de ‘gewone’ Rooibos zijn er nog twee soorten ontwikkeld:

Groene Rooibos

De eeuwenoude Aziatische methode voor het maken van groene thee hebben ze in Zuid-Afrika ook toegepast op Rooibos. In kleine hoeveelheden wordt de Rooibos direct na het oogsten gedroogd. Na het plukken van de kruid vindt heel snel het fermentatieproces plaats, door het direct drogen van de kruid wordt dit proces voorkomen en blijft het hoge gehalte aan waardevolle stoffen behouden. Zo bevat groene rooibos veel meer anti-oxydanten en flavonoïden.

Honeybush

Honeybush wordt ook wel Kaapthee genoemd en wordt sinds de 18e eeuw gedronken door de volksstam ‘Khoi’. De struik ruikt heerlijk wanneer deze bloeit, daar dankt het de naam dan ook aan. Honeybush is rijk aan mineralen en anti-oxydanten, heeft een laag looizuurgehalte en bevat geen cafeïne.

 

Bij Vatille kun je Rooibos gebruiken als basis voor een heerlijke kruidenthee. De Groene Rooibos verkopen we niet, maar de Honeybush vind je hier.

 

 

Gerelateerde posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *