Geen onderdeel van een categorie

Hoe lang moet thee trekken?

Hoe zit dat nu eigenlijk met het trekken van thee? Bij groene en witte thee mag het water niet te heet zijn en blijkbaar mag je de thee ook niet te lang laten trekken. Maar waarom eigenlijk niet en wat zijn dan goede richtlijnen om te hanteren? Hierbij gaan we het je per thee uitleggen!

Zwarte thee

Zwarte thee is de meest bekende en meest gedronken thee. De meeste zwarte theeën kunnen worden gezet met water van 90 tot 100 °Celsius. Alleen sommige delicate zwarte theeën zet je met water van 80 to 93 °Celsius. Onze zwarte thee kun je prima zetten op 95 tot 100 °C.

Maar hoe lang laat je deze nu trekken? 3 tot 5 minuten is genoeg voor zwarte thee.

Na 5 minuten kan de thee bitter worden omdat er dan looistoffen (ook wel tannines genoemd) vrijkomen. Deze looistoffen zorgen voor een licht-wrange en samentrekkend effect in je mond. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van rode wijn, dan is het effect van looistoffen ook goed te merken.

 

Groene thee

Allereerst is het goed om te weten dat groene thee niet tegen kokend heet water kan. Wanneer je water van 100 °C over de blaadjes schenkt zullen deze verbranden en komt er direct een bittere smaak vrij.

Het best zet je groene thee met water van 75 tot 85 °Celsius.

Groene thee kun je het best 2 tot 3 minuten laten trekken. Wanneer je de 3 minuten overschrijdt zal ook een bittere smaak vrijkomen. Beter gebruik je wat meer groene thee om een sterkere smaak te krijgen, dan dat je deze langer laat trekken.

 

Witte thee

Witte thee is de meest onbewerkte theesoort naast groene en zwarte thee. Ook hiervoor geldt dat de blaadjes verbranden als je er kokend heet water overheen giet.

Ook witte thee zet je het best met water van 75 tot 85 °Celsius.

Doorgaans laat je witte thee 3 of 4 minuten trekken. De smaak van witte thee is zacht en de kleur is vaak licht.

Wanneer je hele jonge witte thee koopt moet deze veel langer trekken. Een kop witte thee met jonge bladeren kun je rustig 7 tot 10 minuten laten staan.

Wij verkopen echter ‘gewone’ witte thee, en daarvoor volstaat een maximum van 4 minuten prima.

 

Rooibos

Tenslotte kun je bij ons ook thee op basis van rooibos bestellen. Omdat rooibos geen thee is maar een kruid valt deze onder de noemer ‘kruidenthee’. Kruidenthee kun je gewoon zetten met water op een temperatuur van 100 °C. 

Kruidenthee kun je doorgaans 5 tot 6 minuten laten trekken zodat een volle smaak ontstaat.

 

 

 

Gerelateerde posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *