Geen onderdeel van een categorie

Zó zet je de perfecte kop thee

Een kop thee zetten lijkt zo simpel: zet de waterkoker aan, of een ketel op het vuur, en wacht tot het water kookt. Schenk dit op, dompel een theezakje enkele keren onder en klaar is je warme bad! Nee. Nee. Nee. Doe dit niet met losse thee! Dit prachtige product verdient aandacht, liefde en een beetje meer moeite. Daarna heb je dan ook wel een kop thee om enorm van te genieten.

Zo zet je de perfecte kop thee

Laten we beginnen met zwarte thee:
Zwarte thee heeft van zichzelf een volle smaak en is tevens de thee die van blad tot product het meest bewerkt wordt, lees er hier meer over.

Het is ook de thee die je het heetst kunt zetten, namelijk op 95 tot 100 graden. Je hebt er ook niet heel veel van nodig om een kop thee te trekken met een lekkere, volle smaak. Een halve theelepel voor 200ml thee is doorgaans genoeg.

Mooie, losse zwarte thee – of dit nu Earl Grey, Ceylon of Darjeeling is – hoef je niet heel lang te laten trekken (maar wel véél langer dan een infuser drie keer onderdompelen in het water!). Vijf minuten kan genoeg zijn, als je houdt van een ietwat bittere smaak laat je de thee 8 minuten trekken.

Of je nu pure zwarte thee gaat drinken, of een creatie waar zwarte thee de basis is, bovenstaande aanwijzing geldt voor beide.

 

Zo bereid je groene thee

Groene thee is iets minder bewerkt dan zwarte, lees er hier meer over.

Het klaarzetten van een groene thee vraagt iets meer moeite dan bij een zwarte thee. Allereerst zet je deze niet op 100 graden, maar op 80. Als je kokend water over de blaadjes heen giet verbranden deze namelijk, de smaak wordt dan veel bitterder dan eigenlijk bedoeld is.

Water van 80 graden kun je op drie manieren realiseren: er bestaan waterkokers waar je de temperatuur van kunt instellen, je kunt een thermometer gebruiken die de temperatuur van het water voor je meet, of wacht gewoon enkele minuten!

Gebruik voor een kop thee van 200ml een kleine theelepel met groene thee.
Als je het hete water hebt ingeschonken en een thee-infuser in je mok of theepot hebt gedaan laat je deze rustig vijf minuten zitten. Beweeg de infuser niet, ook het bewegen van de groene thee kan een meer bittere smaak als resultaat hebben.

 

Zo bereid je witte thee

Witte thee is misschien wel de mooiste thee, simpelweg omdat deze het minst bewerkt is. Je hebt er niet veel van nodig om een mooie thee van te trekken. De kleur van de drank zal licht zijn en een zachte smaak hebben.

Ook de bladeren van witte thee verbrand je als je er kokend water op giet. Gebruik ook hier water op een temperatuur van 80 graden.

Gebruik voor een kop thee van 200 ml een theelepel met blaadjes en laat deze zeven tot veertien minuten trekken. Dit hangt af van je eigen voorkeur, bij zeven minuten is de smaak van de thee heel zacht en bij veertien minuten vanzelfsprekend bitterder.

 

Ben je klaar voor het zetten van je eigen perfecte kop thee? Start hier met het samenstellen van je eigen creatie en de thee komt zo snel mogelijk je kant op!

 

 

Gerelateerde posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *