Geen onderdeel van een categorie, Zomer

Zo zet je heerlijke ijsthee

Het is zomer buiten; de zon schijnt en de temperatuur schommelt tussen de twintig en dertig graden. De perfecte omstandigheden voor een kan met ijskoude ijsthee.

ijsthee recepten

Update 28-04-2019:

We hebben een leuk en handig ijstheereceptenboekje!

Benieuwd? Lees er hier meer over

Maar hoe maak je deze heerlijke ijsthee?

Allereerst de perfecte ingrediënten op een rij

Voor het maken van ijsthee kun je iedere thee gebruiken als basis. De volgende ingrediënten maken een de thee echt fris en fruitig: SinaasappelMuntCitroen, CitroenmelisseBrandnetelRozenbottel

Deze ingrediënten kun je gebruiken voor een verrassende twist in je ijsthee:
AnijszaadKardemomOranjebloesemKokosKaneelGember

Maar hoe zet je die overheerlijke ijsthee vervolgens?

IJsthee kun je heet of koud zetten. Beide methoden werken even goed.

Van heet naar koud

De ijsklontjesmethode

Wanneer je ijsthee maakt met heet water bereid je de thee zoals aangegeven op de verpakking. Laat deze even afkoelen (een minuut of 20), en voeg er daarna een hele hoop ijsklontjes aan toe. De hoeveelheid ijsklontjes is lastig aan te geven, het gaat er uiteraard om dat de thee koud wordt! Om de thee echt ijs-en-ijskoud te krijgen doe je er goed aan deze nog even te plaatsen in de koelkast.

Koelkastmethode

Bereid de thee eerst zoals aangegeven op de verpakking. Laat de thee daarna 1 á 2 uur buiten de koelkast afkoelen. Plaats de thee hierna nog eens een paar uur in de koelkast.

Tip: omdat je bij deze methode veel tijd kwijt bent kun je de ijsthee ook een avond van te voren voor te bereiden. Je kunt deze dan de hele nacht in de koelkast laten staan.

Bereid de ijsthee koud

Gebruik voor het maken van één liter ijsthee twee eetlepels thee. Dit geldt voor alle soorten thee, maar de tijd voor het trekken van de thee verschilt:

Witte thee: wacht 25 minuten
Zwarte thee: wacht 20 minuten
Groene thee: wacht 25 minuten
Rooibos: wacht 20 minuten

Je kunt de ijsthee makkelijk laten trekken terwijl deze in de koelkast staat.

Welke spullen zijn handig voor het maken van ijsthee?

Loose-leaf

De loose-leaf-methode is de makkelijkste manier om ijsthee te zetten. Vul een kan met (mineraal)water en voeg daar de losse thee aan toe. Dit zijn 2 eetlepels voor 1 liter ijsthee.

Roer het water en de thee even door zodat de thee niet bovenop het water blijft drijven. Laat de thee dan rustig trekken.

Klaar? Giet de ijsthee dan over in een andere kan met behulp van de party-infuser (zie hieronder). Je kunt de thee ook overgieten met behulp van een zeefje, maar de kans is groot dat er dan kleine blaadjes van de blend meekomen door het zeefje.

Gebruik de party-infuser

RVS thee-infuser Vatille

Met deze infuser maak je heel makkelijk ijsthee. Omdat deze infuser niet heel breed is, is deze geschikt voor één glas ijsthee of een smalle kan.

Vul de party-infuser met thee en laat deze zakken in het water. Verwijder deze als de thee klaar is met trekken en voila! Je ijsthee is klaar (op het afkoelen of een uurtje in de koelkast na misschien).

Kers op de taart

Maak je ijsthee af door vers fruit toe te voegen. Dit ziet er niet alleen erg leuk uit, maar geeft je ijsthee een extra fruitige twist! Geschikt fruit is:
Sinaasappel, kiwi, appel, citroen, limoen, frambozen, aardbeien of grapefruit.

Geniet van je verse ijsthee!

Gerelateerde posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *