Eigenlijk betekent Chai gewoon ‘thee’. Echter duiden we er in Nederland (en ook de rest van de wereld trouwens) de Indiase kruidenthee mee aan waar een zoete en gekruide heerlijkheid van wordt getrokken.
Chai en haar verhaal, de geschiedenis
Chai is al eeuwen oud, zo’n 5000 jaar geleden werd deze thee voor het eerst gemaakt in het Oosten. Het mengsel vindt haar oorsprong als natuurlijk geneesmiddel onder de Hindoestanen, ook wel ‘Ayurveda’ genoemd. Hierbij werd een combinatie van specerijen, kruiden en zoetmakers gebruikt om lichamelijke ziekten te genezen.
De herontdekking van Chai
Rond het jaar 2000, duizenden jaren na de geboorte van Chai, werd de thee herontdekt in Australië. Hier werd het gedronken als traktatie. Hiermee waren de roots van Chai gelegd en met dank aan Starbucks hebben we er ook in Europa kennis mee mogen maken. Starbucks was namelijk de eerste die Chai verkocht.
Het originele Chai recept
Een exacte samenstelling van kruiden en specerijen voor Chai bestaat niet. De Chai kent vele variaties. Echter komen deze specerijen er meestal wel in voor:
kaneel
kardemom
kruidnagel
gember
peper
steranijs
De combinatie van specerijen en kruiden worden gekookt, waarna zwarte thee aan het mengsel wordt toegevoegd. Het mengsel wordt gefilterd en vermengd met melk en zoeter gemaakt met honing.
Los van dit klassieke recept bestaan er vele variaties voor het maken van Chai.
Chai in India
Chai wordt in India in vele huishoudens bereid maar is ook te verkrijgen op markten en op straat. Straatverkopers serveren Chai in kopjes van klei welke van een laag vuur af komen.
Chai in Nederland
In Nederland kennen we inmiddels veel soorten Chai welke ook bereid worden volgens verschillende recepten.
Door de kruiden en specerijen in verschillende verhoudingen te gebruiken, en te maken op basis van witte of groene thee ontstaan er veel lekkere en spannende soorten Chai.
Ook bij Vatille zijn we groot fan van Chai, dus hebben we een aantal favorieten samengesteld welke we natuurlijk graag delen!
(je vindt ze onderaan de pagina onder ‘Cha Cha Chai’)