Zelf hebben we nog geen reis mogen maken naar het (zo schijnt) prachtige Sri-Lanka, het land waar onze thee vandaan komt. Het staat hoog op ons verlanglijstje en hier vertel ik vast waarom we voor thee hebben gekozen die afkomstig is uit dit land.
Ideaal weer en landschap
Sri-Lanka is de op drie na grootste thee producent van de wereld. Het weer en het landschap zijn er ideaal voor het groeien en bloeien van de Camelia Sinensis (de plant waar de theeblaadjes en knoppen van worden geplukt). 4% van het landoppervlak van Sri-Lanka bestaat uit theeplantages, dat komt neer op 188.175 hectare.
Je hebt vast wel eens gehoord van Ceylon thee, deze thee komt uit Sri Lanka. Voornamelijk produceert Sri Lanka zwarte thee uit de gebieden Nuwara Eliya en Kandy. De theesoorten die hier vandaan komen worden geprezen om hun volle smaak.
James Taylor
Tot 1860 was er in Sri Lanka geen theeplantage te vinden. Tot James Taylor, die al werkzaam was op een koffieplantage, begon te experimenteren met theeplantjes. Hij had van Indiase theeboeren geleerd hoe het verbouwen van de Camelia Sinensis in zijn werk gaat. In 1869 werd zijn plantage echter geheel geruïneerd tijdens een schimmelplaag.
James Taylor was al bezig met het opzetten van een complete fabriek tijdens deze plaag. Tot zijn geluk kwam Thomas Johnstone Lipton op bezoek en stelde hem voor om de theeplantage en de fabriek over te kopen. Hij wilde de thee gaan verkopen in Engeland, waar hij zelf vandaan kwam.
Door de schimmelplaag was grond te koop voor een schijntje, Lipton kocht nog eens vier hectare en verhoogde de productie van thee en we weten allemaal hoe het daarmee is afgelopen!