Geen onderdeel van een categorie

Hoe wordt zwarte thee gemaakt?

Zwarte thee is het bekendst in Nederland, we drinken het al sinds de achttiende eeuw. Omdat zwarte thee jarenlang zijn smaak kan behouden werd het destijds gebruikt als handelsartikel. Samengeperste zwarte blokken thee hebben zelfs gediend als vorm van geld in Mongolië, Tibet en Siberië. Maar hoe wordt zwarte thee gemaakt?

Hoe wordt zwarte thee gemaakt?

1. verflensen

De thee wordt uitgelegd in de zon en krijgt een dag de tijd om te verflensen.

2. rollen

De bladeren worden een half uur gerold tussen twee horizontaal draaiende vlakken. Hierbij komen stoffen vrij die het oxidatieproces flink gaan bevorderen.

3. oxidatie

In een gekoelde en geventileerde ruimte absorberen de blaadjes zuurstof, dit duurt een aantal uur.

4. verhitten

De tee wordt verhit tot 80 á 90°C. De oxidatie stopt hierdoor en de thee wordt ontsmet. Na dit proces is de thee niet groen mee van kleur maar zwart.

5. drogen

Na het verhitten worden de theeblaadjes volledig gedroogd.

Onze zwarte thee komt uit Sri-Lanka, waar de klimaat- en landschap-omstandigheden perfect zijn voor het verbouwen van thee, meer daarover lees je hier.

 

Gerelateerde posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *