Vlindererwt-thee
IJsthee, Thee, Zomer

Blauwe vlindererwt thee

Vlindererwt thee, Vlindererwtbloesem, Kittelbloem thee, blauwe erwt thee, Butterfly Pea tea, of gewoon blauwe thee. Onder al deze namen kun je blauwe thee vinden. Maar wat is blauwe thee en hoe komt het aan haar prachtige  natuurlijke kleur?

Wat is vlindererwt thee?

Vlindererwt thee bestaat al eeuwen in Zuidoost Azië. In Nederland is het sinds een paar jaar in opkomst, sinds 2021 verkopen ook wij de prachtige blauwe thee.

We noemen het trouwens blauwe thee of vlindererwt thee, maar officieel is deze bloem geen thee. Echte thee komt namelijk van de plant Camelia Sinensis. En daar staat deze mooie bloem ver vandaan.
Waarom we het dan toch vlindererwt thee noemen? Omdat je de bloem in heet of koud water kunt trekken. Zo begrijpt iedereen wat er bedoeld wordt.

In Azië gebruikt men Kittelbloemen dus al eeuwen om thee van te trekken. Maar dat niet alleen, ook gebruiken ze het om rijst en gebak blauw te kleuren bijvoorbeeld.

kittelbloem thee kopen
In Azië gebruikt men kittelbloemen of 'butterfly pea' al eeuwen om thee van te trekken. Maar dat niet alleen, ook gebruiken ze het om rijst blauw te kleuren.

Heeft blauwe thee ook gezonde voordelen?

Of het bewezen is hebben we voor dit blog niet nagetrokken. Maar we lazen dat de vlindererwt volgens de Ayurvedische geneeskunde een anti-depressieve werking kan hebben, geheugenversterkend zou werken en kalmerend kan zijn.

Waar kun je kittelbloem thee kopen?

Wij verkopen de kittelbloem in een blend speciaal samengesteld om te zetten als ijsthee. Drink je hem liever heet? Geen probleem, dat kan ook.

blauwe-ijsthee-blue-butterflys-kiss-butterfly pea
Je vindt deze lekkere blauw gekleurde ijsthee in onze assortiment!

De smaak van de Butterfly pea

De prachtige blauwe thee doet vermoeden dat het ook een heerlijk zomerse citrussmaak heeft. De echte smaak is echter aards, een beetje a la spinazie.

Hoe zet je vlindererwt thee?

Wil je een kop hete butterfly pea thee zetten? Gebruik dan twee theelepels voor een kopje van 200ml. Laat de bloemen 3 tot 5 minuten trekken.

Wil je de de thee koud zetten (de Blue butterfly’s kiss bijvoorbeeld)? Gebruik 2 eetlepels voor 1 liter ijsthee. Laat deze 25 minuten trekken.

De kleuren van de blauwe thee

In de bloem zit de natuurlijke blauwe kleurstof, deze komt vrij wanneer je het bloemetje toevoegt aan heet of koud water. Maar je kunt de thee ook paars of roze maken!
Voeg wat citroen- of limoensap toe aan de thee, daar wordt het paars van.
Hoe meer citroen of limoen je toevoegt, hoe rozer de thee wordt. Natuurlijk wordt het dan ook zuurder…

Blauwe thee
Je kunt je blauwe thee ook paars of roze maken door citroen toe te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *