tannines in je thee
Geen onderdeel van een categorie, Tips

Tannines in je thee

Tannines in je thee? Ja: tannines en flavonoïden, de kans bestaat dat je van deze woorden nog nooit hebt gehoord. Deze woorden hebben allemaal te maken met een goed en minder goed stofje in de thee.

Tanni-wattes?!

Tannines zijn complexe moleculen en is een verzamelnaam voor chemisch verbinden, ze worden ook wel looistoffen genoemd. Deze complexe moleculen kunnen zorgen voor een mond drogend en samentrekkend effect.

Polyfenolen en flavonoïden

Groente, fruit, noten, zaden, thee koffie en wijn zitten vol polyfonelen. Dit zijn een grote groep natuurlijke stoffen en worden gekenmerkt door de aanwezigheid van meer dan één fenoleenheid per molecule.

Flavonoïden zijn een onderdeel van polyfonelen. De soort en hoeveelheid flavonoiden verschilt per theesoort. Dit ligt aan de omgeving waar de plant is gegroeid, de blaadjes zelf en de bewerking van de thee.

Doorgaans bevat zwarte thee veel looistoffen, groene en witte thee niet zo veel.

Tannines in je thee

Tannines zijn ook een groep polyfonelen en komen altijd voor in thee. De hoeveelheid tannines hangt uiteraard weer af van de soort thee maar ook van hoe lang je de thee laat trekken. De eerste drie minuten komen de smaak, geur en opwekkende stoffen vrij. Daarna pas komen de tannines, wanneer je thee langer dan zes minuten laat trekken is de hoeveelheid tannines flink toegenomen.

Tannines proef je ook wanneer je een slok thee neemt en je mond wordt droog en je voelt een samentrekkend effect dan weet je dat er veel tannines in je thee zijn vrijgekomen. Dit effect herken je misschien van het drinken van een glas wijn.

Effecten van tannines

De rustgevende werking van thee op je maag en darmen hebben we te danken aan looistoffen. Echter kun je er ook gevoelig voor zijn en kan het constipatie veroorzaken. Voeg dan gewoon een beetje melk toe aan je thee, melk bindt de looistoffen namelijk en remt daardoor hun werking. Ook een beetje citroensap doet wonderen, aminozuren verbinden namelijk de tannines.

Tannines in kruidenthee

Vaak bevat kruidenthee geen echte blaadjes met thee. Neem Rooibos bijvoorbeeld, hoewel we deze wel drinken als thee mag het zeker de naam thee niet dragen omdat het niet afkomstig is van de Camelia Sinensis (de plant waar alle theeblaadjes vanaf komen).

Kruidenthee heeft een eigen unieke samenstelling zonder thee en bevat daarom geen tannines.

Gerelateerde posts

2 thoughts on “Tannines in je thee

  1. Carla de Nijs de border schreef:

    Mijn man heeft last van maagzuur als hij thee drinkt

    1. Vatille schreef:

      Heeft hij daar last van bij iedere soort thee dat hij drinkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *