We willen je helemaal niet in slaap laten sukkelen met ellenlange teksten. Maar blijkbaar ben je wel nieuwsgierig naar de afkomst van thee. Zodoende hier in het kort wat feitjes:

De geschiedenis van thee

De absolute waarheid over het ontstaan van thee is er niet. Wel doen zich diverse verhalen de ronde. Zo zou volgens een Chinese legende Shennong 5000 jaar voor Christus thee hebben ontdekt in een bos. Bladeren van een theestruik waaiden in een pan heet water, waarna een aangename geur ontstond.

Een ander verhaal vertelt dat theeblaadjes zouden zijn ontstaan uit de oogleden van de mediterende Bodhidharma.

Aan jou om te bedenken welke van de twee versies je geloofwaardiger vindt.

In Nederland werd rond 1610 een kleine eerste hoeveelheid thee naar Nederland gebracht en dit werd in eerste instantie alleen met nieuwsgierigheid bekeken.
Pas in de 17e eeuw begon de VOC grotere hoeveelheden thee naar Nederland te verschepen, het was toen een drank dat alleen werd gedronken door de rijken. Simpelweg omdat de kosten voor een kilo thee zeer hoog lagen. In de 18e eeuw werd theedrinken pas een normaal ritueel voor iedereen in ons kikkerlandje.

De theeplant

De theeplant voelt zich het fijnst in een warme en vochtige omgeving. Het liefst bevindt het zich in temperaturen tussen de 10 en 30 graden. Hoe hoger de thee wordt verbouwd, hoe beter de kwaliteit van de theeplant zal zijn. De echte kwaliteit wordt echter bepaald door de manier van plukken en transport.
Er zijn twee soorten theeplanten: de Camelia Sinesis uit China, deze wordt zo’n drie meter hoog en bladeren zijn 6 tot 10 cm lang. En dan is er de Camelia uit India, dit is een boom die tot vijftien meter hoog kan worden. Het blad hiervan kan zo’n 24 cm lang worden.

Theetuinen

Thee wordt verbouwd in tuinen, iedere dag wordt een andere tuin geplukt. Om de acht a negen dagen komen de theeplukkers weer terug in een zelfde tuin omdat de struiken dan genoeg tijd hebben gehad om nieuwe blaadjes aan te laten groeien. Op deze manier kan het hele jaar worden geoogst.

Thee plukken

Er zijn drie manieren om thee te plukken:
De fijnpluk: het gaat hier om het plukken van de bladknop en de twee blaadjes die daar onder groeien.
De mediumpluk: hier gaat het om de bladknop en de drie blaadjes die er onder groeien.
De grofpluk: deze pluk bestaat uit de bladknop en de vier blaadjes die daar onder groeien.

Landen

Vroeger kwam thee eigenlijk alleen uit China, tegenwoordig wordt in veel landen thee verbouwd en doordat elk land en ieder gebied te maken heeft met andere klimaatomstandigheden maakt dat het verschil in de smaak van het theeblad.

Uit welke landen tegenwoordig dan zoal komt? Java, Sumatra, het Himalaya gebergte, Sri Lanka, India en natuurlijk nog altijd China.