Pu’er (ook wel Pu-erh) spreek je uit als Poar. Pu’er is ook een plek, een stadsprefectuur in China (een stadsprefectuur is een stad of gemeente welke een bestuurslaag lager ligt dan een provincie) en ligt in Yunnan, vlakbij de grens met Vietnam, Myanmar en Laos. In China wordt Pu’er beschouwd als de best verkrijgbare theesoort.
De thee groeit op de eeuwenoude bergen van Yunnan. Doordat de bergen duizenden jaren oud zijn, zit de grond vol voedingswaarden. Deze specifieke grond zorgt voor de volle, aardse smaak die Pu’er heeft. Maar werkt Pu’er als afslankthee? Dat lichten we in dit blog toe.
Pu’er is een volledig op zichzelf staande thee. Daarmee bedoelen we dat het geen zwarte, groene of witte thee is. Het is een soort op zich. Hoewel doorgaans de thee stiekem nog wel eens geschaard wil worden onder zwarte thee.
De theeplant waar Pu’er aan groeit
De allerbeste Pu’er groeit aan theeplanten (deze planten heten Camelia Sinensis) die honderden jaren oud zijn. Alleen de knopjes en kleinste blaadjes aan de uiteinden van de takken worden geplukt, hiervan kan de allerbeste kwaliteit Pu’er worden gemaakt. Daarnaast geldt; hoe langer de thee rijpt na het plukken en verwerken, hoe voller de smaak wordt. Het rijpen van de thee is dus essentieel voor de smaak. De prijs van een Pu’er-cake (een cake is thee in elkaar gedrukt in een ronde vorm, zoals op de afbeelding hier bovenaan) loopt op tot honderden euro’s.
Omdat Pu’er de laatste jaren in populariteit is gestegen, zijn er nieuwe plantages aangelegd op de bergen van Yunnan. Deze plantages produceren prachtige thee, maar de grond zit nog niet zo in de wortels zoals bij eeuwen-oude theeplanten. De Pu’er die van deze jonge plantages afkomt is de thee die je ook bij ons terugvindt: vol van smaak en goede eigenschappen, maar je hoeft er geen honderden euro’s voor te betalen.
Pu’er als afslankthee?
Wetenschappers onderzoeken wat af. Ook Pu’er is al een aantal keer aan bod gekomen. In een onderzoek uit 2005 blijkt dat na het consequent nuttigen van Pu’er je veel minder aankomt.
In het onderzoek zijn ook andere theesoorten (groene thee, Oolong en zwarte thee) aan bod gekomen. Ook hierdoor werd minder aangekomen, maar wel iets meer dan bij het nuttigen van Pu’er.
De conclusie is dus dat Pu’er kan helpen bij afvallen. Als je een langere periode deze thee dagelijks drinkt, dan kan dit bijdragen aan een dieet. Dit houdt natuurlijk in dat de rest van je beweeg- en voedingspatroon ook gezond is.
Wat is de kracht van Pu’er?
Pu’er is een perfecte thee om te drinken als je je gezondheid een boost wilt geven. Het heeft o.a. deze voordelen:
– gaat oxidatie tegen en kan daarmee schade voorkomen in je lichaam
– het helpt bij het verminderen van diabetes
– helpt cholesterolgehalte in het bloed te verlagen
Zo maak je Pu’er klaar
Natuurlijk is er een traditionele Chinese bereidingswijze. Zij gebruiken veel bladeren en weinig water. Het hete water gieten ze op de bladeren en direct gieten ze de thee over in een kopje. Dit ritueel herhalen ze zo vaak als ze willen met dezelfde bladeren. De smaak verandert namelijk iedere keer dat ze heet water over de bladeren gieten.
Maar als Nederlander kun je prima deze bereidingswijze aanhouden:
Kook water (Pu’er drink je met water op een temperatuur van 95 tot 100 graden). Gebruik zo’n 2 gram thee per kop (200ml). Laat de thee 4 minuten trekken.
Laat de thee niet langer trekken dan 5 minuten. Laat je de thee te lang in het water zitten, dan blijven de blaadjes smaak afgeven maar niet ten goede van je thee. De smaak wordt er bitter van.
Pu’er is een prima soort om twee keer thee van te trekken.
De smaak van Pu’er
Pu’er verrast je. Het is vol, zacht, diep en aards. Perfect als je houdt van thee met een volle smaak.
Houd je van thee met een volle, diepe smaak? Probeer dan deze samenstelling:
Pu’er, cacaonibs, amandel, kaneel
Hou je meer van fruitig? Dat kan met Pu’er ook heel goed:
Pu’er, brandnetel, rozenbottel, sinaasappel en citroen