Thee

Groene thee

Eigenlijk alles wat je kunt toevoegen in ons theelab.

Groene thee is gemaakt van de bladeren van de Camelia sinensis die minimale fermentering heeft ondergaan tijdens de productie. Groene thee is populair in China, Afghanistan, Japan en in het westen van Pakistan en is recentelijk populairder in het Westen geworden.
Groene thee zet je op een temperatuur van 80℃.

Tip:

Ook onze groene thee is fairtrade. Groene thee bevat krachtige anti-oxidanten die niet alleen de groei van kankercellen tegengaat maar deze ook vernietigt. Verder voorkomen deze stoffen ook het dichtslibben van de bloedvaten, de hoofdoorzaak van hart en vaatziektes en herseninfarcten.

Rooibos

Eigenlijk alles wat je kunt toevoegen in ons theelab.

Hoewel rooibos officieel geen thee is, wordt deze wel zo gedronken. Vandaar dat wij hem ook als zodanig hebben opgenomen in ons assortiment.

Sinds circa 1930 wordt rooibos gekweekt voor thee. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur.

Rooibosthee zet je het best op een temperatuur van 95℃.

Rooibos schijnt goed te zijn voor het slapen gaan. Ook zou deze kruidenthee helpen tegen verschillende kwalen zoals hooikoorts, astma, maagklachten, acne en eczeem.

Witte thee

Eigenlijk alles wat je kunt toevoegen in ons theelab.

Witte thee is een theesoort die getrokken wordt van de eerste jonge knoppen van de theeplant. Deze knoppen worden geplukt binnen de eerste 48 uur dat ze zijn gevormd. Hierna worden deze in zonlicht gedroogd.
Witte thee zet je het best op een temperatuur van 80℃.

Na onderzoek blijkt dat witte thee helpt tegen rimpels!

Zwarte thee

Eigenlijk alles wat je kunt toevoegen in ons theelab.

Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de Camelia sinensis. Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie dan de witte en groene thee. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.
Zwarte thee zet je het best op een temperatuur van 90℃.

Onze zwarte thee is fairtrade en van de beste kwaliteit. Deze thee is het sterkst van smaak, we adviseren je dan ook deze niet langer dan zeven minuten te laten trekken.

Fruit

Aardbei

appel, driekleurig viooltje, framboos, kamille, sint janskruid

Pas vanaf de 14e eeuw werden aardbeiplanten vanuit het wild in tuinen aangeplant. In die tijd werden ze vooral gebruikt als sierplant en voor medicinaal gebruik. De vrucht was klein en de planten waren niet erg productief. De aardbei zoals wij die kennen is ongeveer 200 jaar oud.

Aardbeien bevatten veel vitamine C en foliumzuur (ook wel vitamine B11). Foliumzuur is belangrijk voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Daarnaast hebben zwangere vrouwen hier vaak een tekort aan, een gezond ingrediënt om aan je thee toe te voegen dus als je zwanger bent.

Appel

brandnetel, chocola, citroen, hibiscus, kaneel, kokos, rozenblaadjes, sinaasappel, zoethout

De appel is een boom uit een geslacht Malus, waaraan de vooral op het noordelijk halfrond algemeen bekende appels groeien.

‘An apple a day, keeps the doctor away’. De appel is goed voor van alles maar is daarnaast ook heerlijk in je thee. Appel is enorm geschikt om thee van te trekken zonder de bijkomstigheid van thee zelf, een goede basis voor een kruidenmelange dus!

Citroen

brandnetel, kandij, kaneel, sinaasappel, zoethout

Citroenen groeien aan een boom. Deze boom draagt vier maal per jaar vrucht, die ieder seizoen een andere kleur heeft. De vruchten in de zomer groeien van juli tot september en zijn groen. In de herfst en winter zijn de citroenen geel, zoals ze in de winkel zijn te vinden.

De citroen is een gele citrusvrucht met een zure smaak die veroorzaakt wordt door het citroenzuur dat ook in veel andere citrusvruchten voorkomt.

Rozenbottel

cacaonibs, munt, rozemarijn, zoethout

De rozenbottel is de vlezige vrucht van een roos. Botanisch gezien is de bottel niet alleen opgebouwd uit het endocarp, het exocarp en het mesocarp, maar vormt de opgezwollen bloembodem, net zoals bij de appel, het vruchtvlees.

Een rozenbottel bevat tien keer zoveel vitamine C als een sinaasappel, een goed ingrediënt dus wanneer je een dosis gezondheid (lees: vitamine C) kunt gebruiken.

Vlierbes

gember, jasmijn, kamille, kandij, lavendel, pistache, pure chocola, rozenbottel

Vlier is een geslacht van snelgroeiende heesters of kleine bomen. In de lente dragen ze tuilen van witte of crèmekleurige bloemen, gevolgd door kleine rode, blauwachtige of zwarte vruchten.

Vlierbes geeft een volle smaak aan je thee en kleurt je thee donker.

Sinaasappel

citroenmelisse, gember, hibiscus, kandij, karamel, lindebloesem, oranjebloesem

De sinaasappel is de vrucht van de boom die tot het geslacht Citrus behoort. De soort wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om hem te onderscheiden van de zure of bittere variant.

De sinaasappel geeft een fris-zoete smaak en laat je thee heerlijk ruiken!

Bloemen

Driekleurig Viooltje

citroen, gember, goudsbloem, kamille, vlierbes

Een oude legende vertelt het verhaal van het viooltje dat een verleidende en betoverende geur had. De mensen konden de geur niet weerstaan en moesten gewoon aan het viooltje ruiken. Hierbij vertrapten de mensen het graan en koren rondom het viooltje. Dit stemde het plantje verdrietig en het bad tot God om haar de verlokkende geur te ontnemen. Sindsdien heeft het viooltje geen geur meer.

Driekleurig viooltje is een urinedrijvend en urinezuurdrijvend middel. Dat maakt het eveneens een bloedzuiverende plant. Ook bevat het vitamine E welke werkt op de huid als antioxidant.

Echinacea

appel, cacaonibs,gember, hibiscus

Oorspronkelijk komt Echinacea uit Noord Amerika. Het groeide op hellingen, tussen kreupelhout, op open graslanden en in loofbossen. Het werd destijds gebruikt om infecties van slangenbeten te bestrijden, de plant werd gekneusd tussen stenen en op wonden gelegd.

Echinacea kan je immuunsysteem een kleine boost geven. Om dit te bewerkstelligen kun je dit het best als eerste smaak aan je thee toevoegen!

Goudsbloem

appel, goudsuiker, kaneel, oranjebloesem, rozenbottel

De goudsbloem bloeit van mei tot november en is afkomstig uit Zuid-Europa. Omdat de bloem een krachtige goudgele kleur heeft wordt deze ook wel gebruikt als kleurstof voor kaas, boer en andere levensmiddelen.
Daarnaast wordt van etherische olie die in de bloembladen zit ook zalf gemaakt, deze werkt huidherstellend en desinfecterend.

Omdat goudsbloem een knalgoud-gele kleur heeft is het leuk om deze te combineren met bijvoorbeeld korenbloem en rozenblaadjes voor een kleurrijke melange.

Lavendel

brandnetel, eucalyptus, kandij, lindebloesem, rozenbottel

Lavendel is een struik uit de lipbloemenfamilie. De lipbloemenfamilie is een soortenrijke plantenfamilie. De familie dankt zijn naam aan de typische vorm van de kroonbladeren, die samengegroeid zijn tot een boven- en onderlip.

Lavendel werkt rustgevend en is heerlijk om een kop thee van te drinken vlak voor het slapen gaan, het bevordert namelijk het inslapen.

Jasmijn

appel, rozenblaadjes, rozenbottel

De Arabische Jasmijn is een plant uit de olijffamilie. Het is een tot 3 meter hoge struik met klimmende of soms alleen overhangende twijgen. De bladeren zijn tegenoverstaand, eivormig tot elliptisch en 3-12 x 2–7 cm.

Door het inademen van de Jasmijngeur zou je sneller verliefd worden en eerder zin hebben in het aloude liefdesspel. Een leuk cadeau voor iemand waar je een oogje op hebt?

Hibiscus

amandel, basilicum, gojibes, goudsbloem, lavendel, lindebloesem, rozenblaadjes

Hibiscus is een geslacht van circa 200 tot 220 soorten bloemplanten uit de familie Malvaceae, dat van nature voorkomt in mediterrane, subtropische en tropische gebieden over de hele wereld.In Nederland wordt de bloem met name gebruikt als smaakmaker, kleurstof en gezondheidsverbeterend middel.

Als je eens een roze gekleurde thee cadeau wilt doen – bij een geboorte bijvoorbeeld – is hibiscus de meest natuurlijke kleurstof die je kunt gebruiken.

Kamille

appel, echinacea, gember, sint janskruid, venkelzaad

Er bestaan verschillende varianten van Kamille. Het meest bekend zijn Echte- en Roomse Kamille. Wij maken gebruik van Echte Kamille, deze bloem wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa. Hij groeit over heel Europa in het wild.

Kamille heeft een rustgevend effect, maar drink het niet langdurig iedere dag want dan krijgt het een averechtse werking.

Korenbloem

citroenmelisse, gember, hibiscus, kokos, oranjebloesem

De korenbloem dankt zijn naam aan de traditionele groeiplaats; op akkers tussen het graan. Doordat de plant slechts weinig ruimte nodig had, kon hij hier tussen het hoge graan overleven. Door de teelt met gezuiverd zaaigoed komt de plant in dit milieu vrijwel niet meer voor. In bermen van binnenwegen zijn de blauwe bloemen nog wel regelmatig aan te treffen.

Deze bloem werkt goed in combinatie met andere bloemen, bijvoorbeeld hibiscus. De kleur van de bloem maakt je thee ook een lust voor het oog.

Lindebloesem

hibiscus, kaneel, rozenblaadjes, vlierbes, zoethout

Lindebloesem werd een middel waarvan in het begin van de vijftiende eeuw werd ontdekt dat het buikkrampen tegen ging. Ook werd het voorgeschreven bij hartkloppingen, epilepsie, beroerte en duizeligheid. Later zijn de meeste geneestoepassingen door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.
De lindebloesem bloeit in de maand met de hoogste zonnestand, de maand met het meeste zonlicht dus.

Deze bloem is goed voor allerlei inwendige kwaaltjes. Daarnaast is ook de smaak geweldig lekker! Het doet een beetje denken aan honing.

Oranjebloesem

amandel, chocola, jasmijn, kamille, karamel, sinaasappel

De latijnse naam van Oranjebloesem is Citrus sinensis. Oranjebloesem zijn de kleine bloemetjes afkomstig van dezelfde boom als de sinaasappel.

Oranjebloesem heeft een milde zoete smaak en laat je thee heerlijk ruiken!

Rozenblaadjes

driekleurig viooltje, eucalyptus, goudsbloem, hibiscus, karamel, rozenbottel

Rozen zijn bloemplanten die tot het geslacht Rosa behoren. Er komen ongeveer 300 soorten in het wild voor. Daarnaast bestaan er vele veredelde vormen. De vrucht van de roos heet rozenbottel.

Rozenblaadjes werken ontspannend en hebben een positieve werking op hoe je je voelt. Niet te vergeten dat ze natuurlijk ook hartstikke romantisch zijn!

Kruiden

Brandnetel

citroen, ginseng, hazelnoot, vlierbes, zoethout

Brandnetel, Urtica, is een plantengeslacht waarvan in Nederland en België de grote brandnetel, Urtica dioica, en de kleine brandnetel, Urtica urens, voorkomen. Het geslacht kent tussen de 30 en 45 soorten, waarvan er 4 in Midden-Europa voorkomen.

Brandnetel werkt zuiverend voor je hele lichaam; het zuivert de maag, het stimuleert de algehele doorbloeding, het is acne bestrijdend, het is haargroei bevorderend en gaat broze nagels tegen en het doet nog veel meer goeds.

Citroenmelisse

gember, jasmijn, kamille, kaneel, venkelzaad

Citroenmelisse is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie behoort. De plant ruikt naar citroen en groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar is in meer gematigde streken als Nederland en België eenvoudig te vermeerderen aangezien de plant ’s winters door middel van wortelstokken voortleeft. De plant wordt circa 0,5 m hoog.

Citroenmelisse is heerlijk om in grotere hoeveelheid aan je thee toe te voegen zodat je er een frisse ijsthee van kunt trekken.

Dille

anijszaad, citroenmelisse, lindebloesem, oranjebloesem, munt, sint janskruid

Dille zit vol vitamine C. Daarnaast is het een kruid met een licht zoete smaak, een beetje anijsachtig.

Thee met dille kan een rustgevend en zelfs slaapverwekkend effect hebben. Een aan te raden ingrediënt dus als je op zoek bent naar een moment van rust.

Eucalyptus

citroen, gember, ginseng, kandij, rozenbottel, sinaasappel

Er zijn meer dan 600 soorten Eucalyptus, een plant dat haar oorsprong vindt in Australië.

Deze kruid werkt slijmoplossend en bevordert het ophoesten van slijm.

Rozemarijn

hibiscus, kaneel, kokos, korenbloem, sesamzaad, sinaasappel, venkelzaad

Rozemarijn is afkomstig uit Zuid-Europa en Klein Azië. Deze kruid is van oorsprong een symbool voor vriendschap en trouw. Het hing samen met niet-vergeten: mensen gaven elkaar takjes aan geliefden die op reis gingen.

Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt dus goed als je last hebt van koude handen of voeten.

Maretak

cacaonibs, citroen, gember, ginseng, kaneel, venkelzaad, rozenbottel, zoethout

De Maretak is ook wel het bekende Mistletoe uit Amerika.

Maretak in je thee kan helpen bij hoofdpijn en concentratieproblemen.
Daarnaast smaakt maretak heerlijk samen met kaneel.

Munt

chocola, gember, kokos, oranjebloesem, rozenbottel, sinaasappel

Munt is een geslacht van meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie. Ze hebben sterk geurende stoffen die gebruikt worden in diverse producten als smaak- en geurstof.

Wist je dat misselijkheid verdwijnt zodra je mint ruikt? En dat er ook een goede kans is dat je hoofdpijn overgaat als je mint over je voorhoofd en neus wrijft? Daarnaast geeft het drinken ervan de maag rust en de antibacteriële werking zorgt ervoor dat je mond schoner wordt.

Sint-janskruid

anijszaad, appel, maretak, rozemarijn, rozenbottel

Het Sint-Janskruid is een plant uit de hertshooifamilie. De vaste plant komt van nature oorspronkelijk voor in Europa, maar is van daaruit verder verspreid.

Sint Janskruid bevat een natuurlijk antidepressivum, heb je dus een sombere en neerslachtige dag? Voeg dan deze smakelijke kruid toe aan je thee!

Valeriaan

kaneel, lavendel, oranjebloesem, sinaasappel, zoethout

Valeriaan kennen we van haar rustgevende werking. De plant komt veel in Nederland en België voor en de plant kan bloeiend 60 tot 120 centimeter hoog worden.

Valeriaan kan een rustgevend effect hebben wanneer je zenuwachtig bent of helpen bij slapeloosheid.

Specerijen

Anijszaad

brandnetel, gember, hibiscus, rozenblaadjes, venkelzaad, vlierbes

Anijszaad komt van de anijsplant en heeft een zoete en aromatische smaak. De zaadjes worden ook wel als basis gebruikt in de bekende muisjes.

Anijs staat bekend om haar aroma voor drop. Als je eens trek hebt in een kop thee dat naar drop smaakt dan is anijs de perfecte specerij om toe te voegen aan je thee.

Cacaonibs

driekleurig viooltje, goudsbloem, lavendel, rozemarijn, sinaasappel

Cacaonibs zijn kleine stukjes rauwe cacao en zitten vol antioxidanten.

Voor een chocoladesmaak aan je thee, zonder de toegevoegde suikers is dit een absurd gezond alternatief.

Chili

chocola, gember, popcorn, rozijnen, sinaasappel, venkelzaad

Chilipeper is de Nederlandse naam die gebruikt wordt om vruchten van het geslacht Capsicum van de nachtschadefamilie aan te duiden. Niet alleen de ‘hete’ pepers vallen onder dit geslacht, maar ook de paprika’s.

Chilipeper zorgt voor een tinteling op je tong, het geeft een verrassende en spannende wending aan je thee.

Gember

citroenmelisse, kaneel, rozenbottel, salmiak, venkelzaad, zoethout

Gember is een van de meest geconsumeerde specerijen en heeft een kalmerende en rustgevende smaak waardoor je kalm en alert blijft.

Combineer gember met kaneel en zoethout voor een natuurlijk zoete thee.

Ginseng

bieslook, chili, hibiscus, lindebloesem, rozemarijn, sinaasappel

Ginseng staat er al duizenden jaren bekend als natuurlijk geneesmiddel. Het heeft de reputatie krachtig en libidoverhogend te zijn.

Ginseng groeide oorspronkelijk veel in de bossen van Noord Korea en Noord China. Doordat het zeer veel geplukt is komt het nauwelijks meer in het wild voor en wordt het vooral gekweekt. Marco Polo was de eerste die ginseng meebracht naar Europa. De Nederlanders waren in de 17e eeuw de eersten die ginseng op grote schaal in Europa introduceerden.

Combineer ginseng met groene thee, kamille en gember voor een rustgevende en geneeskrachtige kop thee.

Jenever

oranjebloesem, lindebloesem, kokos, kamille, rozenbottel

De jeneverbes is de enige boomsoort in Nederland die op de Nederlandse Rode lijst van planten staat als algemeen voorkomend, maar sterk in aantal afgenomen. De jeneverbes is een in Nederland wettelijk beschermde boom. Een groot deel van de Nederlandse exemplaren groeien op de Veluwe en in Drenthe.

In de middeleeuwen werd de boom als een symbool van kuisheid gezien. Op één van de schilderijen van Leonardo da Vinci, het portret van de vrouwe Ginevera de Benci, is een jeneverbes op de achtergrond te zien. De naam Ginevera is een verwijzing naar de jeneverbes. De hedendaagse naam Jennifer is een moderne variant van Ginevera.

Jeneverbessen hebben een pittige en bitterzoete smaak. Het is daarom lekker om te combineren met een ingrediënt dat de thee zacht maakt, oranjebloesem bijvoorbeeld.

Kaneel

appel, chocola, gember, goudsbloem, ginseng, venkelzaad

Kaneel bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de Ceylonkaneel en de cassia of kassie.

Voeg kaneel toe aan je thee voor een warme, huiselijke en kruidige smaak.

Kardemom

anijszaad, gember, kaneel, venkelzaad, vlierbes

Op vanille en saffraan na, is kardamom de meest prijzige specerij ter wereld. Kardemom komt oorspronkelijk uit India en wordt daar ook nog het meest gebruikt in eten en diverse dranken (Chai bijvoorbeeld).

Zowel kardemom als kaneel hebben een unieke en volle smaak, combineer deze samen daarom eens voor een unieke theesensatie.

Kruidnagel

anijszaad, gember, sinaasappel, hibiscus, kaneel, korenbloem

Kruidnagels zijn gedroogde, nog gesloten knoppen van de kruidnagelboom. Kruidnagel wordt bijvoorbeeld gebruikt in speculaas. Kruidnagelbomen houden van een tropisch klimaat. Ongeveer twee derde van alle kruidnagel wordt geproduceerd in Indonesië. Het land dat zelf de grootste verbruiker is van de specerij.

Als je een thee wilt samenstellen met een speculaas-achtige smaak, voeg dan kruidnagel toe!

Peperkorrels

chocola, gember, ginseng, goudsbloem, sinaasappel

Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant Piper Nigrum. De scherpere smaak ontstaat door het bestanddeel ‘pipeline’. De peperplant wordt maximaal vijftien meter hoog en groeit in de schaduw. Van oorsprong groeit de plant vooral in India. Hier komt onze peper dan ook vandaan.

Voeg peper aan je thee toe als derde of vierde smaak om een spannende smaak op de achterkant van je tong te creëren.

Venkelzaad

appel, citroen, gember, ginseng, kokos

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en werd via middeleeuwse handelsroutes naar Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt de plant veel verbouwd.

Venkelzaad heeft een subtiele anijssmaak. Combineer venkel met citroen voor een fris-zoete thee

Zoethout

driekleurig viooltje, gember, goudsbloem, rozenbottel, sinaasappel, sint-janskruid

Zoethout is in de handel de aanduiding voor korte stukjes van de wortelstok van Glycyrrhiza glabra. Deze bevat een zoetstof die zo’n 30 tot 50 keer zo sterk is als suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden.

Wil je een zoetere smaak aan je thee zonder suiker toe te voegen? Dan is zoethout je beste vriend!

Noten

Amandel

citroen, gember, kaneel, karamel, oranjebloesem, sint-janskruid, vlierbes

De amandel is het zaad van de amandelboom (Prunus dulcis). Amandelen worden in augustus geoogst. De buitenkant van de ‘pit’ van deze steenvrucht wordt gekraakt; het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren. De amandel is zelfbestuivend.

Amandelen zijn een bron van vitamine E. Vitamine E houdt de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond.

Hazelnoot

cacaonibs, karamel, lindebloesem, munt, rozenblaadjes, rozenbottel

De hazelaar is een in West-Europa autochtone heester uit de berkenfamilie. De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot, waarvan de kern eetbaar is.

Hazelnoten bevatten veel vitamine E en zijn een bron van energie.

Pistache

anijszaad, citroenmelisse, hibiscus, kaneel, peperkorrels, rozenblaadjes, rozenbottel, sinaasappel

De pistache is een kleine boom uit de pruikenboomfamilie. De minder gebruikte Nederlandse naam is pimpernoot. De plant wordt ook wel ‘echte pistache’ genoemd om onderscheid te maken met soorten uit hetzelfde geslacht.

Pistache geeft niet een heel sterke smaak af, maar combineer het met rozenbottel en kaneel en je krijgt een volle smaak aan je thee.

Walnoot

cacaonibs, karamel, lindebloesem, munt, rozenblaadjes, rozenbottel

Met walnoot of okkernoot wordt meestal gedoeld op de vrucht van de gewone walnoten- of okkernotenboom. De vruchten van andere soorten in het geslacht walnoot heten ook zo, maar zijn in de praktijk minder vaak in de handel.

Walnoten zitten vol goede stoffen, ze worden daarom ook wel Superfood genoemd: ze bevatten omega-3, magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink.

Zoet

Kandij

anijszaad, appel, jasmijn, kaneel, oranjebloesem,
sinaasappel, vlierbes

Kandij bestaat uit klontjes van gekristalliseerde suiker en wordt ook wel kandijsuiker genoemd. Kandij heeft zijn oorsprong in India en Iran.

Hoezo suiker toevoegen aan je thee? Als je houdt van zoet, laat deze kandij dan gewoon meetrekken, supersimpel en superlekker!

Karamel

appel, kamille, kaneel, oranjebloesem, munt, pure chocola, rozenblaadjes

Karamel wordt gemaakt door suiker langzaam in een pan met een dikke bodem te verhitten. De suiker smelt dan en zo ontstaat er karamel!

Wil je je thee een zoete en romige smaak geven? Onze Karamel hebben we hier speciaal voor ingeslagen! Het geeft een heerlijk zoete en zachte smaak aan je thee.

suiker, glucosestroop, gecondenseerde melk, plantaardige olie(palm), boter, emulgator:sojalecithine, natuurlijk aroma en zout.

Kokos

appel, brandnetel, chocola, echinacea, jasmijn,
kamille, sinaasappel

Een kokosnoot is eigenlijk geen noot maar een steenvrucht van de kokospalm, waarvan het mesocarp niet vlezig maar vezelig is. Daarbinnen zit het harde endocarp, dat het zaad omgeeft met drie duidelijk zichtbare kiemopeningen.

Deze tropische vrucht zorgt voor een volle, zoete en verrassende smaak.

Nougatine

appel, cacaonibs, ginseng, goudsbloem, lindebloesem, sinaasappel

Nougatine is een gekaramelliseerde vorm van suiker en gebrande hazelnoten. Het is een harde variant van noga.

Nougatine is lekker krokant en heeft een zoete nootkaramelsmaak. Het is een lekkere toevoeging aan je thee als je houdt van een beetje zoet met een subtiele notensmaak.

suiker, pinda’s en glucosestroop.

Pure chocola

anijszaad, chili, citroenmelisse, hibiscus, kamille, kaneel, munt, sinaasappel

In pure chocolade zit geen melk. Ze wordt in essentie gemaakt van cacaomassa, cacaoboter, zoetstof (suiker) en smaakmakers als bijv. vanille.

Chocola in je thee is wat ons betreft een absolute aanrader, probeer het ook eens in combinatie met kaneel en anijs.

Salmiak

bieslook, citroenmelisse, munt, kokos, vlierbes

De naam Salmiak is ontleend aan het Griekse Sals Ammonikos, wat ‘zout van Amon’ betekent. Amon was een Egyptische oergod, en zijn priesters maakten het nogal bont met het innen van gelden van de Farao, en leefden daar naar verwacht mag worden, goed van.

Salmiak bestaat uit twee chemische ingrediënten: ammoniak en zoutzuur, deze vormen samen ammoniumchloride.

Hoewel salmiak als ingrediënt in je thee vreemd klinkt, hebben wij dit natuurlijk onderzocht. Het resultaat was verrassend goed! Het geeft een licht zoet-zoute smaak en is erg lekker in combinatie met citroenmelisse of pepermunt.

suiker, salmiakzout, zoethoutwortelextract, antiklontermiddel(talkmagnesiumstearaat), verdikkingsmiddel(gemodificeerd maiszetmeel), dextrose, glucosesiroop, aroma en kleurstof:E163.

Yoghurt

aardbei, kaneel, karamel

Yoghurt is een melkproduct, verzuurt door twee melkzuurbacteriën. Eerst wordt de melk op 80 – 90°C gepasteuriseerd om mogelijke ziekteverwekkers te doden. Daarna wordt de temperatuur terug gebracht naar 30 à 45°C. De melkzuurbacteriën worden toegevoegd, dit geheel blijft 4 tot 16 uur onder constante temperatuur staan. Hierna wordt het geheel afgekoeld en is de yoghurt klaar voor consumptie.

Yoghurt zit vol eiwitten, net zoveel als in vlees. Het is ook goed voor de spijsvertering, het bevat goede bacteriën, probiotica,die kunnen helpen bij bepaalde darmaandoeningen, waaronder constipatie, diarree en darmziekten.
Yoghurt helpt de bloeddruk te verlagen door dat het rijk is aan kalium. Het is ook rijk aan calcium, een gebrek daarvan kan leiden tot hoge bloeddruk.

Suiker, glucosesiroop, magere yoghurt, aardappelzetmeel, zuurteregelaar E30.

Decoratie

Goudsuiker

appel, citroen, kamille, oranjebloesem, rozemarijn, rozenbottel

Heeft er iemand een prijs gewonnen of vind er binnenkort een jubileum plaats? Een kop thee inclusief golden touch is dan natuurlijk op zijn plaats.

Onze goudsuiker is niet zomaar gemaakt, de suiker heeft meerdere malen in een (bijna echt) gouden laagje liggen badderen voor een op en top prachtige kleur.

Omdat deze decoratie goud is kleurt het mooi tegen zwarte thee.

Suiker, kleurstof: E171, E172, glansmiddel, shellak, kokosnoot vet. Kan soja, melk en noten bevatten.

Suikerconfetti

appel, goudsbloem, kandij, kaneel, korenbloem, sinaasappel

Onze confetti is een feestelijke toevoeging aan je thee en geschikt voor 1001 gelegenheden! Een verjaardag, carnaval, wanneer iemand geslaagd is of gewoon voor zomaar.

Wist je trouwens dat het gebruik van confetti voor het eerst beschreven werd in Parijs in 1891, bij Casino de Paris. De confetti die hier gebruikt werd, bestond uit handmatig in stukjes geknipte oude feestversieringen.

Omdat deze decoratie kleurrijk is combineert het mooi met bijvoorbeeld goudsbloem en korenbloem.

In dit ingrediënt zit suiker, rijstmeel, geharde pindaolie, aardappelzetmeel, kleurstof: E120,E132, E133, E141, E160a en aroma.

Suikerhartjes

anijszaad, driekleurig viooltje, echinacea, gember, hibiscus, lindebloesem, rozenblaadjes

Deze roze-rode hartjes bestaan uit suiker en geven net die romantische touch aan je thee. Dit maakt het een erg leuk cadeau voor wanneer je de liefste persoon die je kent wilt laten weten hoe belangrijk hij of zij voor je is.

Omdat hartjes doorgaans staan voor liefde, is het erg leuk om deze te combineren met hibiscus. Hibiscus geeft je thee namelijk een roze kleur!

Deze ingrediënten zitten er in onze hartjes: suiker, rijstmeel, geharde pindaolie, aardappelzetmeel, kleurstof: E120, E160a, aroma.

Suikersterretjes

anijszaad, gember, kamille, korenbloem, lavendel, lindebloesem

Bij het vallen van de avond hebben we onze ladder gepakt en zijn zo naar de lucht geklommen. Daar hebben we deze sterretjes één voor één geplukt.

Deze sterretjes zijn erg leuke decoratie voor het samenstellen van thee bij de geboorte van een jongetje. Combineer dit met anijszaad, vroeger werd dit aan de kersverse moeder gegeven in de vorm van anijsmelk (kraamanijs of anisette) omdat dit goed zou zijn voor de productie van moedermelk.

Suiker, rijstmeel, geharde pindaolie, aardappelzetmeel, kleurstof: E132 en aroma.