Dat het milieu overbelast is, is geen nieuws meer. Maar hoe kunnen wij als Vatille ook het milieu een beetje ontlasten? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze verpakkingen recyclebaar zijn óf de afvalindustrie een beetje verkleinen? 

We hebben iedere verpakking onder de loep genomen en waar mogelijk vernieuwd. Daarnaast lees je hier slimme en leuke tips om verpakkingen te hergebruiken. 

Zakje

Is dit zakje leeg? Gooi het dan niet bij het restafval, maar bij het GFT. Nog beter is het zakje een plekje te geven op je aanrecht en deze te vullen met GFT-afval. Schillen van fruit, aardappels, oude thee of koffieprut. Is het zakje vol? Gooi het volle zakje dan alsnog bij het GFT. 

Door het zakje gevuld met GFT bij het afval te gooien wordt het iets sneller afgebroken en gaat het dus eerder op in de rest van het afval. 

Let op! Verwijder wel de stickers van het zakje voor je deze bij het GFT gooit.

Waar is het van gemaakt? Van Bio-papier en Bio-film, beide zijn composteerbaar. 
Waar gooi ik het weg? In de GFT bak.

Wikkelstrip

Om het zakje en de thee goed af te sluiten is een wikkelstrip gebruikt. Deze strip kun je blijven hergebruiken tot het zakje leeg is, erna kun je het gebruiken om andere zakjes mee te sluiten. Denk aan een zak chips. Klaar met het gebruik van de wikkelstrip of is deze lam geworden? Gooi de strip dan bij het restafval.

Waar is het van gemaakt? Metaal en papier.
Waar gooi ik het weg? Bij het restafval.

Knijper

Heb je een zakje ontvangen met een knijper? Dan kun je deze knijper blijven gebruiken nadat het zakje met thee leeg is. Gebruik het om andere zakken mee af te sluiten of om bijvoorbeeld verjaardagskaarten op te hangen.

Waar is het van gemaakt? Hout en metaal.
Waar gooi ik het weg? Bij het restafval.

Stickers op zakjes

Het zakje kun je in de GFT-bak gooien, maar de stickers die erop zitten zijn op dit moment nog niet composteerbaar. Dat betekent dat deze van het zakje verwijdert moeten worden, anders raken de etiketten verdwaald in het GFT en dat draagt niet bij aan het compostproces.

Waar is het van gemaakt? Papier en lijm.
Waar gooi ik het weg? Bij het restafval (door de lijmlaag kunnen de etiketten niet bij het papier).

Gouden blik

Het mooie van blik is dat je ze niet alleen in je keukenkast kunt blijven recyclen, maar ook wanneer je besluit deze toch weg te gooien blijft blik recyclebaar.

De blikken kun je bij het restafval gooien. Al het restafval wordt verbrandt, maar omdat blik niet brandbaar is kan deze na verbranding met magneten uit het as worden gehaald. Het metaal wordt dan opnieuw gesmolten en herbruikt.

Maar voor je besluit om het blik weg te gooien adviseren we je om deze thuis te hergebruiken. Je kunt ze hervullen met thee, gebruiken als origineel plantenpotje, maar je kunt er ook andere kruiden in doen. Speciaal voor het hergebruiken van de blikken hebben we wat leuke wikkels ontworpen. Wanneer je een account bij ons hebt, vind je ze daar onder een eigen tabje.

Waar is het van gemaakt? Blik en tin.
Waar gooi ik het weg? Bij het restafval.

De papieren wikkels om de blikken kun je met gemak verwijderen. Deze zitten namelijk met enkele strips lijm vast op het blik. Het papier waar de wikkels van gemaakt zijn is geproduceerd met landbouwafval en groene energie.

Wil je je blik hergebruiken en zelf een leuke wikkel maken? Het formaat van de wikkels is 29,4 x 7,4 cm.

Waar is het van gemaakt? Papier
Waar gooi ik het weg? Bij het restafval (door het kleine beetje lijm kunnen de etiketten niet bij het papier).

Mini’s

De ideale milieuvriendelijke oplossing voor onze mini’s is er nog niet. Maar we houden de markt in de gaten en zodra er een verpakking verschijnt welke goed is voor het milieu én waarin de thee lang van hoge kwaliteit blijft, dan stappen we over.

Waar is het van gemaakt? Het zakje is gemaakt van PE/ PET/ Aluminium folie en de stickers van papier en lijm.
Waar gooi ik het weg? Bij het restafval.

Giftset doosjes

Het doosje van deze giftset is ontzettend leuk om nog eens te gebruiken voor het verpakken van een cadeautje voor een ander!

Waar is het van gemaakt? Papier.
Waar gooi ik het weg? Bij het papier.

De wikkel om het doosje kun je bewaren en er nog eens bij pakken wanneer je de thee gaat drinken, er staan leuke tips en achtergrondinformatie op.

Waar is het van gemaakt? Papier (gemaakt van landbouwafval en geproduceerd met groene energie).
Waar gooi ik het weg? Bij het papier.

En de ronde witte stickers:

Waar is het van gemaakt? Papier en lijm.
Waar gooi ik het weg? Bij het restafval.

Zwarte giftbox

Deze luxe box is niet alleen gemaakt van karton en papier, maar er zit ook een kleine magneetstrip in. Dit geeft de box een extra luxe touch.

Hergebruik de box door er spullen in op te slaan: haarspullen bijvoorbeeld, kaarten of pennen en plakband.

Waar is het van gemaakt? Papier en metaal.
Waar gooi ik het weg? Bij het restafval.

Het lint om de giftbox:
Het lint om de giftbox gebruik je natuurlijk nog een keer wanneer je zelf een cadeautje in gaat pakken! En geef aan de gelukkige ontvanger dan vooral de tip om dit ook weer te doen. Toch weggooien? Gooi het lint dan bij het restafval.

Waar is het van gemaakt? Satijn
Waar gooi ik het weg? Bij het restafval.

De oranje vulling in de giftbox:

Waar is het van gemaakt? Papier
Waar gooi ik het weg? Bij het restafval.